Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 11 maart 2018

Laat kinderen veilig oversteken bij Mozartlaan.

D66 wil dat kinderen aangemoedigd worden om, met de fiets aan de hand, veilig over te steken op de kruising Leidseweg-Mozartlaan. Op die plek wordt kinderen nu verteld dat ze niet van het zebrapad met verkeerslichten gebruik mogen maken als ze een fiets bij zich hebben. Ook hangt er een bordje dat mensen opdraagt om verderop over te steken. “Doorstroming van het verkeer is belangrijk” aldus kandidaat raadslid Jolien Schroot van D66. “Maar dat mag nooit ten koste gaan van de veiligheid van kinderen.”

Onverantwoord

Met name kinderen uit de wijk Allemansgeest en Krimwijk maken, als ze naar hun school of sportclub gaan, gebruik van de oversteekplaats met verkeerslichten op de kruising Leidseweg-Mozartlaan. De kinderen zou door een agent zijn gezegd dat ze de drukke Leidseweg moeten oversteken op de fietsoversteekplaats zonder verkeerslichten. Er is zelfs een bordje geplaatst met die boodschap. In het verleden heeft het college van B&W nog aangegeven dat fietsers juist wel de verkeerslichten kunnen gebruiken, mits ze da met de fiets aan de hand doen. Schroot: “Het zijn de kwetsbare groepen die liever even wachten op een groen licht voordat ze oversteken. Dan hebben we het over ouderen en kinderen. Zeker als het druk is, is het voor hen vaak eng om bij het fietsoversteekpunt de weg over te gaan, zelfs met een vluchtheuvel in het midden. Dat de gemeente hen nu aanmoedigt om de onveiligere plek te gebruiken, in plaats van even op groen licht te wachten, is onverantwoord. Daarom heb ik het college om opheldering gevraagd.”