Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 20 april 2021

Verbod op oplaten ballonnen in Voorschoten

Het gemeentebestuur van Voorschoten gaat het oplaten van ballonnen en het afschieten van plastic confetti aan banden leggen. Dat is de uitkomst van een initiatiefvoorstel dat GroenLinks en D66 gezamenlijk hebben ingediend in de gemeenteraad. Het oplaten van ballonnen en het wegknallen van plastic confetti is uitermate slecht voor het milieu. Het duurt vaak tientallen jaren voordat plastic in de natuur is afgebroken en veel plastic komt via beken en rivieren in de oceanen terecht.  Daarom vindt D66, net als GroenLinks, dat bewuste milieuvervuiling met ballonnen of confetti in Voorschoten verboden moet worden.

 

Zwerfafval

In de huidige tijd van bewustwording, afvalscheiding en recycling is het eigenlijk vreemd dat het oplaten van ballonnen en het gebruik van plastic confetti nog steeds zo algemeen geaccepteerd is. Opgelaten ballonnen komen altijd weer ergens op de bodem terecht en worden dan zwerfafval. Hetzelfde geldt voor het gebruik van plastic confetti in de buitenlucht. Ballonnen en confetti, zelfs degenen die verkocht worden onder het label van ‘biologisch afbreekbaar’, zijn nauwelijks door de natuur af te breken. Ook zijn de plastic resten erg gevaarlijk voor allerlei dieren, die het opeten of erin verstrikt raken. Bovendien schuilt in het oplaten van wensballonnen een brandveiligheidsrisico; niet voor niets raadt de brandweer het gebruik ervan al af.

Er zijn allerlei alternatieven beschikbaar voor het oplaten van ballonnen. Men kan bijvoorbeeld de ballonnen aan de grond houden, en zo nog steeds van de boodschap genieten. Ook zijn er vervangende producten zoals lantaarns, papieren confetti, linten of vliegers beschikbaar. De mogelijkheden zijn talrijk. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dat ook ingezien en neemt het initiatiefvoorstel van GroenLinks en D66 integraal over.