Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

D66: college heeft geld over maar ten koste van zorg voor ouderen.

 

Volgens D66 houdt de gemeente € 1,5 miljoen over, omdat er onvoldoende zorg in Voorschoten aan ouderen wordt gegeven. ‘We moeten een normale (en niet maximale) eigen bijdrage vragen en eerlijk de huishoudelijke hulp geven waar mensen recht op hebben’ aldus Aisia Okma, Raadslid voor D66. Zowel de Centrale Raad van Beroep als het Sociaal Cultureel Planbureau hebben kritiek op de uitvoering van het beleid in gemeenten.

D66 heeft vragen gesteld over de hoge eigen bijdrage die de gemeente Voorschoten vraagt aan mensen die aankloppen voor zorg. Deze CDA-VVD-ONS-coalitie vraagt de hoogste eigen bijdrage die er mogelijk is, waardoor uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau én toelichting van het college blijkt dat de zorgvraag in Voorschoten onvoldoende wordt beantwoord. “Dat is niet verantwoord, want het college houdt dit jaar 1,5 miljoen euro over op het zorgbudget. Mensen haken af omdat de eigen bijdrage te hoog is”.

D66 had vragen gesteld over die hoge eigen bijdrage en meent dat er veel mensen vroegtijdig moeten afhaken. De partij krijgt signalen dat mensen bijvoorbeeld hun partner met een ziekte of aandoening  niet naar dagbesteding kunnen laten gaan. Het college antwoordt dat er één zorgmijder is. “Kan die ene zorgmijder er voor zorgen dat we 1,5 miljoen euro overhouden? Dat lijkt ons sterk.”

“Het punt is principieel: we hebben met elkaar afgesproken dat we goede zorg zouden leveren voor wie dat nodig is. D66 vraagt zich af of dit VVD-CDA-ONS-college de mensen die zorg wel wil bieden, of dat ze bezig is met een ontmoedigingsbeleid”.

D66 wil dat er nu eens goed wordt uitgezocht hoe het precies zit én dat wet- en regelgeving voor ouderen goed wordt nageleefd.

Gepubliceerd op 30-05-2016 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018